{ "title": "Kabak Borani", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/kabak-borani.jpg", "date": "23.01.2024 06:22:25", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Kabak Borani; Türk mutfağında sık kullanılan kabak, Meyveleri bol lif içeren değişik çeşitleri bulunan bir yiyecek türüdür. Kabak tarihi yaklaşık olarak 7 bin yıl önceye kadar dayanmaktadır. Kabak ile ilgili bulgular en eski olarak Meksika'da bulunmuştur. Ana vatanı Amerika kıta sı olan kabak Amerika'dan Avrupa'ya oradan da Asya kıta sına geçerek tüm Dünya'ya yayılmıştır. Kabağın birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Ana yemek olarak kullanıldığı gibi yemek sonrası tatlı olarak da sunulmaktadır. Bilinen kabak türleri şöyledir. Sakız kabağı, bal kabağı, helvacı kabağı, asma kabağıdır. Bunlardan sakız kabağı ana yemek yapımında, Bal kabağı tatlı yapımında, helvacı kabağı turşu ve tatlı yapımında asma kabağı ise kurutulduğu takdirde lif yapımında kullanılmaktadır. Oldukça besleyici bir yemek olan kabak C ve B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Özellikle antioksidan özelliği ile yaşlanmaya karşı etkenliği ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. İçerisinde bulunan B1 vitamini kalp hastalıkları ve nörolojik sorunları engellemekte etkilidir. Kan dolaşımı ve damar sertliğine karşıda özelliği bilinmektedir.