{ "title": "Fırında Kıymalı Kabak", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Firinda-Kiymali-Kabak-68.jpg", "date": "20.01.2024 15:18:14", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Fırında kıymalı kabak, özellikle akşam yemeklerinde yapılarak tüketilmesi gereken yemekler arasında yer alır. İçerisinde hem kıyma hem de sebze barındırması sebebiyle oldukça besleyicidir bir yemektir. Sebze sevmeyen çocukların severek tüketeceği yemek olmasının yanında, vejetaryen olan çocukların ise en azından kabağı tüketmesi halinde kıymanın da vitaminin geçmesi sebebiyle tüketilmesi gereken yemekler içerisinde yer alır. Yapımı oldukça kolaydır. Ani gelen misafirlere, akşam yemeklerinde yapılacak yemekler arasında yer alır.

Fırında kıymalı kabak için gerekli malzemeler
Fırında kıymalı kabak nasıl yapılır?

Öncelikli olarak kabakları yıkayarak ortadan ikiye ayıralım. Daha sonra tencerenin içerisine 2 litre kadar su koyup, ocağın altını yakıp kaynamaya bırakalım. Su kaynadığı zaman içerisine bir tutam tuz atıp kabakları atalım. Kabaklar 5 dakika kaynayarak haşlanınca sudan çıkartıp iç kısımlarını kaşıkla oyalım. İçleri oyulmuş olan kabakları bir kenarda soğuması için bekletelim. Haşlanan kabak suyunu dökmeyelim. Çünkü bu yemek için kullanacağımız su için bu suyu kullanarak vitaminlerinin kaybolmaması sağlayalım. Diğer taraftan bir tavanın içerisine yağ koyup ocağın altını yakalım. Diğer yandan da soğanı soyup küçük küçük doğrayarak tavanın içerisine atalım. Sarımsakları ezerek soğanın üzerine atıp bir tutam tuz ilave ederek karıştıralım. 2 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine kıymayı bırakıp karıştırarak kavurma işlemine devam edelim. Soğanlı kıyma kavrulurken diğer yandan da domatesin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayalım. Üzerine yeşil biberi de doğrayarak domates ve yeşil biberi kavurma içerisine ekleyelim. 2 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine biber salçasını da ilave edip karabiber atalım. Hazırladığımız harcın iki dakika kadar kavrulmasını bekledikten sonra ocağın altını kapatıp, bor camın içerisine kapakları yerleştirelim. Daha sonra kabakların içerisini hazırladığımız kıyma harcı ile doldurarak kapakların içini dolduralım. Daha önceden ayırdığımız haşlanmış suyun bir kısmını salça ile karıştırıp tepsinin içerisine dökelim.

Hazırladığımız kıymalı kabak dolmasını önceden ısıtılmış 180 derece fırının içerisine yerleştirip 20 dakika kadar pişmesi için bekleyelim. 20 dakika sonra borcamı fırının içerisinden çıkartıp üzerine kaşar peyniri ilave edip tekrar fırının içerisine sürelim. Kaşar peyniri kızarınca fırını kapatıp servise hazır edelim. Fırında kıymalı kabak yemeği servise hazırdır.
" } ] }