{ "title": "Dolmalık Kabak", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/dolmalik-kabak.jpg", "date": "20.01.2024 01:46:24", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Dolmalık kabak, Dolmalık kabak çok faydalıdır. Yemeği de dolması da çok lezzetli ve faydalı oluyor. Kabak her mevsimde bulunması nedeniyle mutfaklarda yaygın olarak yer alıyor. Kabakgiller familyasından meyvesi sebze olarak kullanılıyor. Kökü saçaklıdır. Yaprakları büyük ve kaba tüylüdür. Meyvesi etli ve suludur. Sarı renkte çiçek açar. Kabak özellikle idrarı söktürüyor ve kabızlığı gideriyor. Mide ve bağırsakları da yumuşatıyor. Göğüsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Zihini açar. Kabakta B1 ve C vitaminleri ile potasyum ve fosfor mineralleri açısından çok zengindir. Çok sağlıklı ve besleyicidir. Kabağın dolması, yemeği ve tatlıları çok güzel oluyor. Kabak dolması kabağın içine koyulan pirinç ya da bulgurla birleştiğinde lezzeti artıyor ve protein kaynağı oluyor. Ayrıca kabak bitkisel protein, nişasta ve çinko içeriyor. Türk mutfağında çok kullanılan bir sebzedir. Kabağın birçok çeşidi bulunuyor. Kabak ana yemek olarak sofralarda yer alıyor. Kabakla lezzetli yemekler, enfes tatlılar yapabilirsiniz. Misafirlerin ve çocuklarında seveceği bir yemektir. Küçük çocuklarınıza sebze çorbası olarak vermeniz çok faydalıdır.

Dolmalık kabak yemeğinin malzemeleri
Dolmalık kabak yemeği nasıl yapılır?

İlk önce pirinçleri iyice yıkayalım. Sonra kuru soğanları küp-küp yemeklik olarak doğrayalım. Ardından maydanozları da ince ince doğrayalım. Daha sonra pirinci, soğanı, maydanozu, naneyi, karabiberi, tuzu, zeytinyağını, salçayı ve kıymayı bir kaba alıp iyice karıştıralım. Tüm malzemelerin birbiriyle birleşmesini ve iyice karışmasını sağlayalım. İç malzemeleri bir kenarda bekletelim. İç malzemeler kenarda beklerken dolmalık kabakları iyice yıkayıp üzerlerini çizelim. Kabakları çizmek için limon soyma aletini kullanabilirsiniz. Eğer limon soyma aletiniz yoksa bu işlemi çatalla da yapabilirsiniz. Kabakların tepelerini şapka şeklinde kesip kenara alalım. Sonra bir çay kaşığı yardımıyla kabakların içini oyalım. Oyduğumuz bu kabakların içine tuz serpelim. Daha sonra hazırladığımız içi üzerlerinde yarım santim kalacak şekilde dolduralım. Üzerlerine birer dilim domates koyalım ve ayırdığımız kabak tepelerini üzerlerine kapatalım. Daha sonra boşluk kalmayacak şekilde tencereye dizelim. Yarım yemek kaşığı salçayı biraz kaynamış suda ezip tencereye ekleyelim. Tencerenin tabanından 2 parmak yüksekliğe çıkacak kadar kaynamış su ilave edelim. Sonra kısık ateşte yarım saat pişirelim.
" } ] }