{ "title": "Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Cerezlik-Kabak-Yetistiriciligi-27.jpg", "date": "19.01.2024 03:27:42", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Çerezlik Kabak Yetiştiriciliği, kabak çekirdeği yetiştiriciliği oldukça önemlidir. Kuruyemiş çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alırken; kabak çekirdeğinin oldukça faydası vardır. Çiğ olarak tüketilmesi bağırsakta bulunan parazitlerin dışkı yoluyla atılmasını sağlar. Üretimi açısından da oldukça karlı bir üründür. Şimdi çerezlik kabak yetiştiriciliği için gerekli şartları ve ekimine anlatalım.

Çerezlik kabak yetiştiriciliği istekleri

Toprak seçimi: Kabak çekirdeği yetiştirmek için öncelikli olarak toprak arazisinin doğru değerlendirilmesi gerekir. Toprağın çok ağır ve kumlu olmaması, kabak çekirdeği yetiştiriciliğinde oldukça önemlidir. Toprak ağır olursa kabağın büyümesine engel olur ve verimin düşmesini sağlar. Bu sebepten dolayı yumuşak toprak tercih edilmelidir.

Çerezlik kabak çekirdeği ekimi: Çekirdeğin ekiminin yapılması için öncelikle olarak uygun kabak çekirdeği tohumunun seçilmesi gerekir. Kaliteli uzun dolgun çekirdek tohumu seçilmelidir. Toprak sıcaklığı yaklaşık olarak 10 derece olduğunda ve toprağın nemli olduğu zamanlarda ekilir. Ekim uygulanırken toprağın içerisine yaklaşık olarak 3 tane tohum atılır. Bir dönüm araziye yaklaşık olarak yarım kilo çerezlik kabak çekirdeği ekimi yapılır. Toprakta kabak çekirdeğinin fidesi çıktığı zaman ocağın içerisindeki kabak fidelerinde seyretme işlemi yapılır. Ocakta bir tane fide bırakılmalıdır. Bir ocakta üç fide bulunması ocağın bitkiyi daha az beslemesine sebebiyet verdiğinden seyreltme işlemi yapılır.

Sulama: İlkbahar ayında ekilen kabak çekirdeğinin sulanması son derece önemlidir. Çekirdek üretiminde ilk döller düşünceye kadar sulama işlemi gerçekleştirilmez. Öncesinde kabakta yalancı döller oluşur. Zamanla kendiliğinden düşer ve sonra kalıcı döller çıkmaya başlar. Bu süreç içerisinde sulama yapılmaya başlanır. Kabakların kendini daha fazla büyütmesi için haftada en az bir kez sulama yapılması gerekir. Böylelikle ürünün daha büyük olması ve kaliteli yükselmesi amaçlanır.

Çapalama: Kabak çekirdeği üretiminde çapalama oldukça etkilidir. Fide çıkmaya başladıktan sonra seyretme işlemi gerçekleştirilirken çapalama işleminde yapılması gerekir. Böylelikle toprağın fideyi sıkılmaması sağlanır. Seyreltme sonrasında çapalama işlemi iki hafta arayla iki kez daha uygulanır. Çapalama toprağın gevşemesine sebebiyet verir. Bu da ürünün kalitesini yükseltir.

Gübreleme: Çerezlik kabak çekirdeğinin yüksek oranda elde edilmesi için toprağın gübrelenmesi gerekir. Buna bağlı olarak ekim işlemi gerçekleştirildikten sonra azotlu gübre, fosfor, potasyum gibi gübreleme işlemi gerçekleştirerek ürünün kalitesinin artırılması hedeflenir.

Çerezlik kabak çekirdeği yetiştiriciliği hasat zamanı: Kabakların yeşil olan kısımları kuruduğu zaman tarlada kapaklar belirgin halde göründüğünde hasat zamanı gelmiş demektir. Hasat için kapaklar bir araya toplanır. Önceden el ile kırılarak kabak çekirdeğinin çıkartılması işlemi uygulanırken; gelişmiş teknoloji ile şimdi kabak çekirdeğinin hasadında makine kullanımı bulunmaktadır. Kabaklar makinenin içine atılarak kabak çekirdeğinin dışarı çıkartılması sağlanır. Çıkarılan kabak çekirdeğinin sıcak günlerde en aşağı 4 gün dışarıda bekletilmesi ile kabak çekirdeğinin kuruması sağlanır.
" } ] }