{ "title": "Balkabağı Yemeği", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/Balkabagi-Yemegi-81.jpg", "date": "20.01.2024 15:58:00", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Balkabağı Yemeği, Ekim ayı girer girmez tezgâhlarda yerini alan enfes balkabağı özellikle de kış mevsiminin en sağlıklı ve en lezzetli meyve çeşitlerinden birisidir. Sevimli görüntüsü muhteşem rengi ve enfes tadıyla kış mevsimi boyunca sofralara ayrı bir lezzet katmaktadır. Balkabağını tatlı haricinde yemek yapımında da kullanarak tüketilebilir. Böylelikle bu lezzetli ve oldukça besleyici lezzetten çok daha fazla yararlanmış oluruz. Balkabağının asıl vatanı olan Amerika ülkesinde çeşitli boyda oyulan dekoratif amaçlı kullanılan bal kabakları özellikle de cadılar bayramının sembolüdür. Avrupa'da, Halloween'de ve Amerika'da balkabaklı tartlar ve kekler yapılmaktadır. Türkiye'de balkabağı tatlısı yapılır özellikle de yılbaşı sofralarının vazgeçilmezidir. Bazı ülkelerde ve Türkiye'de genelde balkabağı tatlı yapımında kullanılır. Batı ülkesinin mutfağında ise bal kabağı tuzlu yemek tarifinde'de kullanılır. Aslında Türk mutfağında balkabağının çok uzun senelerdir tuzlu yemekleri yapılır. Balkabağı dolması Osmanlı saray mutfağına has olan klasik bir tuzlu balkabağı yemeği tarifidir. Anadolu'da balkabağı kullanılarak yapılmakta olan çeşitli birçok yöresel lezzet vardır. Yazın son ayında balkabağı ile yapılmakta olan çeşitli birçok yemek tarifleri yer alır. Balkabağı kalori ve yağ oranı oldukça düşük olan lif bakımından oldukça zengin olan bir meyve türüdür. Lifler bağırsakların çok daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırır B, A ve C vitaminleri, demir, potasyum, çinko, fosfor, sodyum, magnezyum ve kalsiyum gibi madensel elementler içerir. Çinko kemik yoğunluğunu artırır, demir ise kansızlığı önlemektedir.

Balkabağı Yemeği Malzemeleri
Balkabağı Yemeği Nasıl Yapılır?

Oldukça lezzetli ve besleyici bu yemeği yapmak için öncelikle kuru soğanların kabuklarını soyun ve küp doğrayın. Doğramış olduğunuz kuru soğanları tavada zeytinyağı ile pembeleşinceye dek kavurun. Daha sonra kuzu etini kuşbaşı olacak şekilde doğrayın. Doğramış olduğunuz etin üstüne karabiber ve tuzu da ilave ederek iyice karıştırın. Tava içinde kavrulmakta olan etle soğanların üstüne sıcak suyu da ilave ederek kısık ateş üzerinde etler yumuşayıncaya kadar 45 dakika pişirin. Daha sonra küp doğranmış bal kabağını tavadaki karışımın içine bal kabağını, limon suyunu, doğranmış domatesi ve nohudu ilave ederek 30 dakika kadar pişirin. Daha sonra maydanozları ince kıyın servis tabağına almış olduğunuz balkabağı yemeğinin üzerine serpin.

Afiyet Olsun.
" } ] }