Balkabağı Çorbası, kış aylarında pazar tezgâhlarını dolduran balkabağından yapılabilecek çok lezzetli bir çorbadır. Balkabağı, çok iyi bir A vitamini kaynağıdır. Bunun yanı sıra C vitamini, demir ve bakır minerali açısından da zengindir. Genellikle tatli olarak tüketilen balkabağı, çorba alternatifi ile de sofralarda yerini alır. Oldukça besleyici bir sebze olan balkabağından yapılan çorbalar et suyu ya da tavuk suyu kullanarak daha besleyici bir hale gelebilir. Çok az bir malzeme ile ailenize ya da misafirlerinize değişik bir çorba ikram edebilirsiniz. 1 orta porsiyon balkabağı çorbası yaklaşık 50 kaloridir.
İçindeki krema sebebiyle dikkatli tüketilmelidir.
Balkabağı Çorbası İçin Gerekli Malzemeler (4-6 Kişilik)
250 gram balkabağı
1 orta boy havuç
1 orta boy kuru soğan
1 orta boy patates
4 yemek kaşığı zeytiyağ
1 diş sarımsak
1/2 su bardağı krema
1 yemek kaşığı maydanoz
1 su bardağı et suyu
5 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
Muskat
Balkabağı Çorbası Nasıl Yapılır?
Balkabağı, havuç, soğan ve patatesi eşit büyüklükte doğrayın. Tencereye zeytinyağını ve doğranmış malzemeleri ekleyin. Orta ateşte 5 dakika tüm malzemeleri kavurun. Dilerseniz önceden haşlayarak sakladığınız balkabağı kullanabilirsiniz. Bu durumda balkabağı haricindeki tüm malzemeyi 4 dakika kadar kavurun ve haşlanmış balkabağını ekleyerek 2 dakika daha, kabak iyice ezilene kadar kavurmaya devam edin. Ezilmiş 1 diş sarımsağı ekleyin. Soğanlar şeffaflaşınca et suyunu ve suyu tencereye ekleyin. Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve muskat ekleyerek çorbayı lezzetlendirin. Havuçlar iyice yumuşayana kadar pişirin. Pişen çorbayı blenderden geçirin ve 1/2 su bardağı kremayı ekleyin ve 2 dakika kadar daha kaynatın. Çorbanız servise hazırdır. Servis ederken kaselerin üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz.