{ "title": "Bal Kabağı", "image": "https://www.kabak.gen.tr/images/bal-kabagi(1).jpg", "date": "20.01.2024 11:48:20", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Bal kabağı, Bal kabağını bir çoğumuz sebzegillerden diye bilsek de aslında bal kabağı meyvegillerdendir. Bal kabağı ABD, İngiltere, Kanada, Avusturya gibi ülkelerde kutlanan cadılar bayramının vazgeçilmez sembolüdür. Bal kabağı A vitamini deposudur içerisinde demir, protein, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Bal kabağı göz beyin sağlığı için doğal bir besindir. Şeker oranı düşük bir besin olsa da kalori yönünden oldukça düşük ve bol lifli bir besindir. Bal kabağını manavdan veya pazardan alırken soyulmamış ve doğranmamış olmasına özen gösterelim evde tüketeceğiniz de doğrayıp soyduğunuz zaman vitamin değerini de kaybetmemiş olur. Bal kabağının birçok hastalıklardan da koruyucu özelliği vardır. Bal kabağını farklı alternatiflerle de kullanabiliriz. Bazı alternatifler çorba, mücver, bal kabağı salatası, bal kabağı tatlısı, bal kabağı reçeli veya yaş pastası, marmelat olarak kurabiyelerde de kullanabiliriz. Bal kabağı lifli özelliğinden dolayı hazımsızlığa yani kabızlığa da iyi gelmektedir. 45 yaş üstü erkeklerde prostat rahatsızlığının ilerlemesini önler.

Bal kabağını 6 aydan büyük çocuklara da yedirebiliriz. Örneğin çorbasını veya püresini yaparak kabakları buharda pişirip püre haline getirip içine az miktarda yoğurt da ekledik mi bebeğimiz için mükemmel bir besin olur. Yine buharda pişirdiğimiz bal kabağımıza az miktarda tarçın ve yulaf eklersek bebeğimizi baharatlarla da tanıştırmış oluruz. Bal kabağı demir potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, magnezyumdan oldukça zengindir ve bebeğimizin kemik gelişimi yönünden de oldukça faydalıdır demir içermesi nedeni ile de kansızlığı önler. Eğer bebeğiniz kabızlık sorunu var ise balkabağı bire bir faydalıdır alışveriş listemizde mutlaka bulunması gereken bir besindir.

Bal kabağı tatlısı
Bal Kabağı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Çok lezzetli ama bir o kadar da kolay bir tatlıdır. Bal kabağımızı dikkatle soyuyoruz ve istediğimiz büyüklükte dilimliyoruz yıkadığımız kabakları derin bir tencereye koyup üzerine şekerimizi gezdiriyoruz. Şekerin sulanması için 2 veya 3 saat bekletiyoruz. Şekerimiz eridiğinde ocağa alıp kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz kaynayan kabakların üzerine vanilyayı da ekleyip istediğimiz kıvama gelinceye kadar pişiriyoruz. İster soğuk ister sıcak servis edebiliriz servis etmeden önce isteğe göre ceviz veya fındık ile süsleyebiliriz.

Bal kabağı reçeli
Bal Kabağı Reçeli Nasıl Yapılır?

Kabakları çekirdeklerinden ve kabuğundan ayırıp minik küpler veya elma dilimleri şeklinde doğruyoruz. Önceden ıslattığımız ve kirli suyunu döküp temiz temiz kireç suyuna kabakları ekliyoruz ara ara karıştırarak bu şekilde bir gün bekletiyoruz beklettiğimiz kabakların kireçli suyunu süzüp birkaç defa yıkadıktan sonra şekeri ilave edip kısık ateşte uzun süre kaynatıyoruz kabakların kekremsi tadı gittiğinde ve dışı kıtır kıtır içerisine bal gibi bir görünüm aldığından emin oluncaya kadar kaynatıyoruz.

Not: kabakları kireç suyunda bekletme nedenimiz kıtır kıtır bir reçel elde etmek ve daha uzun ömürlü olması içindir.
" } ] }